8 puncte esențiale pentru crearea listei de invitați

de Laurentiu C. 17 august 2020

8 puncte esențiale pentru crearea listei de invitați

Probabil că una dintre cele mai grele sarcini când vine vorba de organizarea nunții este crearea listei de invitați. Dacă la degustatul tortului vi s-a părut plăcut, crearea listei de invitați cu siguranță va crea câteva dureri de cap. Pentru ca acest pas să fie unul cât mai ușor, nu uita să folosești aplicația Lista de Invitați din cadrul siteului nostru și să te uiți peste câteva din ideile următoare:

 

1. Planificarea nunții

Primul pas este să știi foarte bine ce fel de nuntă vei organiza. Trebuie să tii cont de numărul minim/maxim de persoane pe care îl suportă locația aleasă de tine pentru a nu a avea acel efect de locație goală dacă restaurantul este foarte mare și ai puțini invitați(va părea ciudat tot spațiul acela gol, în plus va fi mai costisitor de amenajat). Chiar dacă de multe ori îți doreșți o nuntă cu cât mai multe persoane, nu trebuie să ai mai mulți invitați decât poate suporta restaurantul pentrut că nimeni nu va fi încântat de mai puțîn loc la masă sau de un spațiu mai mic de desfășurare.

 

2. Ajutor în crearea listei de invitati

Încă de la început ar trebui să știi pe cine te bazezi pentru ajutor în crearea listei. Fie că e vorba de partenerul de viață, de părinți sau de socri, trebuie să ai în vedere că, cu cât sunt mai multe persoane implicate cu atât îți va fi mai greu să ajungi la o lista finală). Pentru a evita eventuale neînțelegeri cum dealtfel sunt nelipsite de la evenimente de acest gen, bazează-te cât mai mult pe tine și pe partenerul tău. Fie că e vorba de o nuntă clasică, fie că discutăm de una cu cât mai puține clișee, trebuie să ai o listă de invitați. Dacă ai ales să îți organiezezi lista singur atunci poate vrei ca părințîi tăi și ai partenerului de viață să îți pună pe hârtie și o lista cu persoanele pe care poate ai vrea să le ai aproape, dar să fie clar, spre exemplu dacă nu o suporți pe mătușa Margareta atunci această nu trebuie să vină, punct!

 

3. Folosește o metodă eficientă pentru crearea listei

Ne aflăm în era tehnologiei iar acest lucru ne este de foarte mare ajutor și în creerea listei de invitați. Chiar dacă ai început pe o ciornă de hârtie, această poate fi transpusă foarte ușor în aplicatia Lista de invitați și îți va fi foarte ușor să o modifici sau să o completezi online. Îi vei putea organiza pe cei de care eșți sigur/nesigur că vin, vei putea adugă note etc. Tot aici vei putea uploada liste prestabilite de invitați iar apoi după ce lista a fost finalizată vei putea trimie invitații virtuale sau chiar îi vei așeza la mese prin aplicatia Așezarea la Mese.

  

3. Este extrem de important să fii realist!

De multe ori fără să ne dăm seama ne creăm iluzii false. În zilele noastre invitația la nuntă a devenit destul de problematică iar pentru unele persoane poate deveni chiar destul de costisitor un eveniment neprevăzut în buget. Creează-ți un număr real de persoane pe care te poți baza. În funcție de cât ești de riguros procentul care va răspunde negativ la invitație va fi mai mic.. În general cam 20% din cei invitați vor refuza, dar după cum am mai spus ține foarte mult de tine să fii cât mai realist! Trebuie să ai în vedere că lista de invitați se poate modifica de la o zi la altă. Te poți certa cu unii prieteni, alții se vor muta din țară, alții se vor îmbolnăvi subit de un sindrom căruia abia că îi poți pronunță numele și îți vor spune că nu vor putea veni:)

 

4. Încearcă pe cât de mult să te întâlnești față în față cu cei pe care dorești să îi inviți la nuntă

Vei avea cu siguranță un feedback mult mai realist, așa îți vei da seama cu adevărat de cine este interesat de invitație, dar cel mai important este că vei crea un fel de promisiune pentru cei pe care vrei să te bazezi în noaptea petrecerii. Cu siguranță va trebui să ai pregătită din timp o invitație.

Tip: Trebuie să fii pregătit pentru eventualele persoane cu care nu ai mari tangente și care de obicei se vor auto-invita, sau pentru cei pe care pur și simplu nu îi vrei în sala unde vei organiza poate cel mai important eveniment al vieții. Majoritatea dintre aceștia nu vor veni și nu vrei să îți strici seara cu niște informații de ultim minut.  Așa că trebuie să ai pregătită și o replică pentru refuzuri: “Bineînțeles că vrem să chemăm pe toată lumea, dar vom organiza nunta într-un local micuț și încercăm în principiu să ne rezumăm la prieteni/familie”.

 

5. Rezolva din timp problema invitației

Fie că e vorba de o invitație clasică pe hârtie pe care o vei înmâna/trimite persoanelor selectate, fie că e vorba de o invitație virtuală este nevoie ca invitațiile tale să fie finalizate din timp. Invitația electronică va putea fi trimisă chiar și celor care au primit deja invitațîi clasice(această va fi trimisă în special persoanelor tinere, prietenilor și de multe ori poate reprezenta o confirmare a venirii, pentru că invitații vor avea posibilitatea să răspundă online, iar răspunsul îți va apărea în aplicația lista de invitați).

Important! O invităție dată prea devreme va face ca persoana invitată să uite de eveniment, o invitație dată prea târziu îi va da peste cap planurile celui invitat, asigura-te că îți stabilești o perioada doar pentru împărțit invitații, perioada care de obicei ar trebui să fie cam cu aproximativ 2 luni înaintea evenimentului.

 

6. Creează două liste

Îți recomandăm să ai două liste, una cu persoanele foarte importante(familie, rude, prieteni) care sunteți aproape siguri că vor ajunge și o lista de persoane la care nu ai așteptări atât de mari(colegi de birou/facultate, prieteni mai îndepărtați etc). Întotdeauna va trebui să ai un număr de invitați în plus față de numărul pe care îl ai în minte, așa că îi vei trece și pe aceștia la lista numărul 2, în ordinea priorităților. În funcție de câte refuzuri primești, vei putea completa cu persoane din partea de jos a listei astfel încât să ai un număr suficient de persoane prezente la eveniment.

 

8. Minimizează cu 10% numărul de persoane

După ce ai făcut o lista solidă de invitați, persoane la care te aștepți să vină, îți recomandăm ca numărul de meniuri transmis către restaurant să fie mai mic cu 10%, pentru a putea preveni eventuale neplăceri (de exemplu pentru o lista cu 100 invitați, restaurantului îi va fi transmis o lista de 90 de meniuri). Majoritatea restaurantelor pot asigura un plus de meniuri, cu minim 10% mai mare față de numărul de persoane convenit, așa că dacă sunt persoane în plus va fi foarte bine, dar dacă vor fi în minus atunci fiecare meniu nefolosit va trebui achitat.

Tip: Nu uita de părinții care vor veni însoțiți de copii, poți negocia la restaurant că aceștia să primească 1/2 meniu. Deasemenea se poate negocia și pentru membrii staff-ului.

 

Img unsplash.com
Distribuie pe FacebookFacebook Share

Lasa un comentariu

Articole inrudite