Ai văzut pe Facebook câteva poze reușite de la o nuntă și ți-au atras atenția? Vrei să bați palma cu fotograful și să închei contractul de prestări servicii pentru nunta ta? Ei bine, treaba nu este atât de simplă și ar trebui luată în serios pentru a nu avea ulterior mari dezamăgiri.
Ziua evenimentului tău de neuitat este aproape și de cele mai multe ori succesul ei depinde de o serie de factori anteriori, cum ar fi detaliile din contractele cu toți furnizorii tăi de la nuntă. Deci nu ignora aceste aspecte, pentru a avea o nuntă frumoasă și fără bătăi de cap.
Cheia unei nunți reușite stă de cele mai multe ori în serviciile prestate cu profesionalism și calitatea umană a furnizorilor tăi. Un preț mic poate însemna un eșec sau servicii de proastă calitate, însă dacă alegi să plătești sume considerabile unui furnizor asta nu te asigură că ai ales și o persoană zen, pe care ți-o dorești alături în ziua ta cea mare. Recomandarea noastră este să alegi cât mai informat și să plătești prețul corect.
Am gândit 21 de sfaturi utile, care te vor ajuta să alegi un furnizor de nuntă ok cu care să poți semna un contract nuntă decent și să nu regreți alegerea făcută:
1. Dacă ai posibilitatea ca salonul să îți asigure cât mai multe servicii, optează pentru această variantă. Este mai ușor să te degrevezi în ziua cea mare de diferite sarcini pe care nu ți le dorești și să eviți întâlniri repetate și stiluri diferite, care nu dau bine împreună.
2. Încearcă să alegi un furnizor nuntă pe baza unor recomandări reale - prietene, nași, grupuri de mirese etc. În această manieră vei merge la sigur, iar serviciile prestate vor fi de pe măsura așteptărilor.
3. Atenție la prețurile prea mici sau ofertele înșelătoare! Un preț mic sau o oferta de necrezut ascunde de multe ori ingrediente sau servicii de proastă calitate. Cum am menționat și anterior, verifică prestatorul înainte pe grupuri sau chiar pe google și strânge cât mai multe păreri reale.
4. Mare atenție să fie menționați în contract nuntă fotograf sau contract nuntă videograf, prestatorii efectivi, în caz că alegi să semnezi în virtutea unui anumit fotograf sau cameraman. Dacă semnezi un contract cu o firma de evenimente diverse, aceasta va putea schimba numele celui care va presta efectiv serviciile și probabil vei ajunge să plătești dublu pentru un începător/amator. Dacă numele apare în contract nunta, ești acoperit. Poți cauta pe net chiar și un model contract nuntă restaurant pentru a compara cu varianta de contract a furnizorului tău, fie că vorbim de contract fotograf nuntă, contract videograf nuntă, contract restaurant nuntă, contract formație nuntă etc.
5. Atenție la clauza de reziliere/schimbare a datei nunții. Ideal ar fi să nu pierzi avansul în cazul unor evenimente neprevăzute, care te obligă să modifici data. Negociază să poți schimbă data nunții fără penalități (pierderea avansului) sau cu o penalitate cât mai mică și încearcă să plătești un avans cât mai mic posibil.
6. Niciodată nu plăți anticipat toată suma, în special la foto-video!!! Aceasta este cea mai mare capcană. Ideal ar fi să existe 3 rate: avans la semnare contract prestare servicii nuntă, tranșa 2 după eveniment, tranșa 3 la predare. Prin achitarea unor sume după eveniment și după ce ți se predau materialele vei avea o garanție că serviciile vor fi prestate în mod profesionist și materialele vor fi prelucrate și predate, cum v-ați înțeles. Este îngrozitor să pierzi captarea unor evenimente atât de importante din viață ta sau să primești materiale de proastă calitate - brute - în loc de fotografii prelucrate și calitative, un film de nuntă montat și un preview al evenimentului tău, toate impecabile.
7. Întâlnește-te personal cu furnizorii efectivi de la foto și video. Ai nevoie de oameni zen și care vor rezona cu tine pentru că nunta/botezul sunt evenimente emoționante dar și stresante și întotdeauna un vibe pozitiv ajută. De multe ori e mai important decât serviciul efectiv de nota 10. Adică un serviciu de notă 8,5 și o persoană minunată vor face un 10+ față de un profesionist arogant și zeflemist, care ți-ar putea strica ziua cea mare.
8. Stabilește cât mai multe detalii în contract - număr de ore în care furnizorul va fi prezent sau interval orar, perioada după eveniment când vei primi materialele și o sancțiune (spre ex. pierderea ultimei tranșe din suma de bani) pentru nepredare la timp sau predarea unui material de proastă calitate. Pentru siguranță, menționează în contract un termen de comparație - predarea unor materiale de calitate similar celor prezentate pe pagina facebook sau pe site la pagina nunții ex. “Alina&Cosmin”.
9. Stabilește un calendar al evenimentului împreună cu toată echipa de furnizori - restaurant (ore servire feluri de mâncare), formație, foto, video etc. Mereu ai în vedere și neprevăzutul și o marja de eroare de +- 30 minute.
10. Când alegi restaurantul și furnizorii pentru hairstyle și makeup alege să faci o degustare/proba. O mâncare gustoasă, un tort răcoritor dar și un look impecabil te vor ajuta să nu faci o criză de nervi în ziua cea mare.
11. Alege să poți schimbă meniul de la restaurant în urmă degustării. Nu vorbim de o schimbare radicală, dar uneori vei descoperi că dorești mici schimbări la aperitiv/friptură/peste.
12. Aștepta-te la evenimente neprevăzute și mici neplăceri. Pentru că vorbim de un eveniment de o anumită amploare și sincronizarea mai multor furnizori, pot apărea și mici surprize neplăcute. Încearcă să le tratezi cu amuzament (ți le vei aminti cu drag) și să nu te enervezi excesiv. Ideal ar fi să delegi cuiva apropiat - fină, rude apropiate, prietene, domnișoare/cavaleri de onoare supervizarea diferitelor momente (verificarea aranjamentelor florale și a ballroom-ului, pregătirea celor necesare pentru biserică, verificarea candy bar-ului, tortului, verificările instalației de sunet/lumini arhitecturale pentru formație etc.).
13. Atenție la ultima proba de la rochia de mireasă. Ideal ar fi să fie cu o săptămână-două înainte, pentru a evita fluctuații în greutate. Eu spre exemplu am slăbit 3 kg în ultima săptămâna și am avut noroc că domnișoara care mi-a făcut ultima proba a avut în vedere acest aspect și rochia mi-a venit perfect.
14. Mare grijă la alegerea buchetului miresei. În poze un buchet pastel pare mai închis la culoare din cauza efectelor. Discuta acest aspect cu persoană care îți va realiza buchetul pentru a nu avea o surpriză neplăcută, când îl vei vedea. Și încearcă mereu să fii relaxată și concentrată pe aspectele pozitive. Nu este sfârșitul lumii dacă buchetul este roz cu accente fucsia în loc de roz pastel.. În fond, este în tema aleasă și parcă arată mai bine decât poza inițială. Nici cel mai bun furnizor nu va realiza o copie identică a unui buchet de flori de pe Pinterest. Gândește-te că acel buchet de mireasă va primi și o notă personală a artistului. Așa este și firesc pentru că întocmirea unui buchet minunat reprezintă un act de creație.
15. Atenție la persoana care te va machia și coafa. Unele persoane te vor suprinde cu un vibe atât de negativ încât îți vei strică ziua din start. Cel mai bine ar fi să faci o proba să te asiguri că îți place stilul lor și totodată că îți dau o stare de bine și nu te fac să te simți neplăcut. De multe ori pomul lăudat are și mere stricate.
16. Când vine vorba de makeup mireasa, alege un stil fresh, natural și evita mult negru sau un machiaj de tip smokie eyes. Vei transpira și vei riscă că la ora 00:00 să fie tot machiajul întins și dificil de retușat.
17. Dacă ai un buget generos, optează pentru un Wedding Planner. Cu siguranță te va ajuta să trăiești o experiență frumoasă și să scapi de griji. Aici pot ajuta și aplicațiile de planificare nuntă oferite gratuit de Evento.
18. Dacă nu dorești sau nu ai un buget care să îți permită un wedding planner, încearcă să nu fii control freak și perfecționistă în sens negativ. Puțină adrenalină și câteva elemente surpriză îți vor face amintirile mai plăcute peste câțiva ani.
19. Lasă-te uneori pe mâna furnizorului tău de nuntă. Unele alegeri sunt greșite sau nu dau bine împreună cu alte servicii, iar profesioniștii contractați vor avea grijă să îți sugereze când faci o alegere greșită. Puțină flexibilitate te va ajuta să ai o nuntă de vis.
20. Dacă nu îți place o persoană desemnată să se ocupe de petrecerea ta, nu e niciodată prea târziu să discuți sincer cu furnizorul tău și să faci o schimbare. Nu are sens să riști să te enervezi în ziua nunții pentru aspecte pe care le puteai evita, cu puțin curaj. În fond, tu ești clientul și furnizorii știu că o mireasă fericită înseamnă un calificativ pozitiv și o viitoare recomandare.
21. În cazul în care întâmpini probleme la contractele cu furnizorii de nuntă sau dacă aceștia nu și-au îndeplinit treaba precum ați stabilit și dorești anulare contract nuntă atunci apelează la un avocat litigii.
Sperăm că te-am ajutat și îți dorim succes la pregătiri! Nu uita de tool-urile gratuite Evento care te vor ajută să fii propriul wedding planner!
Lasa un comentariu